Kultur

2020 – et biografår med udfodringer

Se billedserie

Skrevet af Tim Østerlund Toftegaard – www.naestvedsbiografer.dk

2020 var et udfordrende år for de danske biografer.
Corona-pandemien betød tre måneder med lukkede sale og de store Hollywoodfilm blev enten udskudt eller udgivet direkte på streaming.
Der blev i 2020 solgt 7,2 millioner biografbilletter på landsplan. Det er 46 procent færre end året før, hvor der blev solgt 13,2 millioner billetter. Men heldigvis bød året også på lyspunkter. Den mindre konkurrence fra USA gav mere plads til danske film. Seks af de ti mest sete film var danske og samlet set stod de danske spillefilm for 51 procent af markedet. Normalt ligger markedsandelen på cirka 30 procent.

– I enkelte uger var billetsalget faktisk på niveau med normale år, og i nogle uger var det danske biografmarked rent faktisk det største i Europa. Det vidner om et meget specielt år; men det viser også, at når filmene har kvaliteten og appellerer til danskerne, så har biograferne et efterspurgt produkt, siger Lars Werge, direktør for brancheforeningen Danske Biografer.

I toppen af listen over sidste års mest sete film ligger fire danske film. Thomas Vinterbergs ’Druk’ blev årets mest sete med 802.693 solgte billetter, mens Anders Thomas Jensens ’Retfærdighedens ryttere’ trak 459.621 mennesker i biografen. Herefter følger Mikkel Nørgaards ’Klovn The Final’ med 437.381 billetter og Anders Refns ’De forbandede år’ med 369.440 billetter.

– De salgstal, som vi så i efteråret for de danske film, ville også i helt normale år være gode og nogle, man var glade for. Når det samlede billetsalg er så meget lavere, skyldes det jo både, at biograferne har måttet holde lukket i 3 måneder, og at de amerikanske blockbusters er blevet lagt på hylderne til bedre tider – eller for nogles vedkommende blevet sendt direkte ud på streaming uden om biograferne, fortæller Mads Nedergaard, formand for foreningen af filmdistributører.

Dansk film sejrede også lokalt

Bio Næstved måtte – ligesom landets øvrige biografer – lukke ned ad to omgange i 2020. Første gang i perioden fra den 12. marts til den 23. maj og igen fra den 11. december og året ud. Den lokale biograf oplevede også en markant nedgang i antallet af solgte billetter.

– Coronaåret har betydet en gæstenedgang i Bio Næstved på 28,31 procent til åbne/offentlige visninger. Det er noget skidt, men dog mindre skidt end hos en lang række af vores kolleger, siger Jesper Larsen fra Bio Næstved.

– Gæsterne i Bio Næstved vendte relativt hurtigt tilbage efter den første corona-nedlukning i foråret, og var meget glade for vores relativt små sale, med knap så stor procentuel sandsynlighed, for at sidde i samme rum, som en virusbærer. Samtidig har vi kunne mærke en øget interesse i at støtte lokalt. Det er vi meget taknemmelige for, lyder det fra Jesper Larsen.

De danske film havde også et flot år i Bio Næstved, hvor de indtog syv pladser på den lokale liste over de ti mest sete film (se lister under artiklen). Modsat hele landets top 10 fandt de to store udenlandske titler ’1917’ og ’Tenet’ til gengæld ikke vej til listen.

– Begge fantastiske film, som vi naturligvis har vist, men som ikke finder sit publikum i provinsen. Tillige lander ’Bad Boys for Life’ på landstoppen. Vi viste ikke filmen. Vi vurderede at den genremæssigt ikke passede ind i Bio Næstved, siger Jesper Larsen, der slutter med at fortælle, at den sydkoreanske Oscar-vinder ’Parasite’ solgte flere billetter i biografen på Kattebjerg end førnævnte ’1917’ og ’Tenet’.

De ti mest sete film i de danske biografer i 2020
1. Druk (Biografklub Danmark)
2. Retfærdighedens ryttere
3. Klovn the Final
4. De forbandede år (Biografklub Danmark)
5. Frost 2
6. Far til fire og vikingerne
7. Tenet
8. Vores mand i Amerika (Biografklub Danmark)
9. 1917
10 . Bad Boys for Life

De ti mest sete film i Bio Næstved i 2020
1. Druk (Biografklub Danmark)
2. Retfærdighedens ryttere
3. De forbandede år (Biografklub Danmark)
4. Little Women (Biografklub Danmark)
5. Klovn the Final
6. Far til fire og vikingerne
7. Frost 2
8. Undtagelsen (Biografklub Danmark)
9. Trolls på verdensturne
10. Vores mand i Amerika (Biografklub Danmark)

Dette er en foreningsnyhed indsendt af Tim Østerlund Toftegaard fra www.naestvedsbiografer.dk.
Du kan også indsende nyheder under INDSEND NYHED i topmenu. 

Kommentarer