Næstved By

Bryggerier brænder inde med fadøl

Foto: arkiv

Tusindevis af liter julebryg og andre øltyper bliver usælgeligt, fordi serveringsstederne er tvunget til at holde corona-lukket.

Tre ud af fire danske bryggerier brænder inde med deres fadøl.

I en undersøgelse blandt Bryggeriforeningens medlemmer svarer 28 ud af 36 deltagende bryggerier ”ja” til et spørgsmål om, hvorvidt nedlukningen betyder, at de enten har eller vil få øl, som ikke kan sælges, inden det bliver for gammelt som følge af nedlukningen af restauranter, caféer og barer. 14 af dem svarer endda ”ja, det er et stort problem”.

”Desværre var restaurantsektoren lukket i december, som for mange bryggerier er en meget vigtig måned, og bryggerierne kunne derfor ikke afsætte alle deres fustager med julebryg, som de nu brænder inde med. Det samme gælder øltyper med kort holdbarhed – eksempelvis Pale Ale og IPA. Den usælgelige fadøl er et konkret tegn på en branche i knæ”, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.

Ud over kompensation for de usælgelige fustager har bryggerierne i undersøgelsen særligt to ønsker til politikerne. Fire ud af fem bryggerier ønsker oprettelse af et coronapas, der tidligere end ellers kan åbne for smittefrie borgeres adgang til natteliv, koncerter, sportsbegivenheder, festivaler og lignende. Og over halvdelen peger på, at de har akut behov for færre udgifter, eksempelvis via afgiftssænkelser.

”Allerhelst vil bryggerierne i gang med at sælge deres produkter til de kunder, der i dag er tvangslukkede. Et coronapas til borgere med vaccination, negativ test eller tidligere coronasygdom kan sikre en tidligere, men tryg genåbning for natteliv og større begivenheder. Her og nu har vores medlemmer brug for afgiftslempelser, og der brug for at få udskudt betalingen af moms for hele 2020, som mange virksomheder skal indbetale om kort tid”, siger Niels Hald.

Fire ud af de 36 bryggerier i undersøgelsen tilkendegiver, at der er risiko for, at de må lukke. Det er dobbelt så mange som i en tilsvarende undersøgelse i efteråret 2020.

Kilde: Bryggeriforeningen. 

Kommentarer