Næstved By

Coronanyt: Advarsel om Corona-svindel

Foto: Arkiv.

Politiet ser desværre, at der for tiden er svindlere, der forsøger at udnytte Corona-situationen til at bedrage andre. Det kan f.eks. være fordi, de prøver at lokke informationer ud af de mange, der arbejder hjemme, eller få folk til at købe falske services eller varer.

Torsdag fik Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi f.eks. lukket to sider på nettet, hvor nogen havde forsøgt at misbruge en kendt virksomheds navn og gav sig ud for at sælge mundbind. Tidligere er der set eksempler på, at WHO’s navn også er blevet misbrugt.

For at undgå at blive snydt, er der her et par gode råd:

  1. Hvis du bliver kontaktet pr. mail, er det en god ide at tjekke, om afsenderens mailadresse stemmer overens med den virksomhed, som han påstår at repræsentere. Det skal være helt præcist – vær opmærksom på bogstaver, der måske ser ens ud, men ikke er det. F.eks. kan et nul ligne et O. (info@politi.dk vs info@p0liti.dk)
  2. Hvis du modtager en besked, hvor du bliver bedt om at klikke på et link, bør du først kontrollere, hvor linket leder dig hen. Det kan du se ved at føre musen over linket. Er du i tvivl, skal du IKKE klikke på linket.
  3. Giv aldrig personlige oplysninger ud. Tag ikke fotos af hverken sygesikringskort, kørekort, NemID eller lignende. Hvis du bliver bedt om at udlevere den form for oplysninger, er det sandsynligvis bedrageri.
  4. Lad dig ikke presse. Ofte skriver de kriminelle, at det haster, er vigtigt og at du vil blive udsat for bål og brand, hvis du ikke reagerer inden for kort tid. Tag den med ro og træk vejret, før du handler.
  5. Hvis det går galt og du får givet dine kreditkortoplysninger, et brugernavn eller et password ud, kan du selv dæmme op for den værste skade, ved at få spærret dit kort i en fart og få skiftet dine passwords.
  6. Når du handler på nettet, skal du vælge sider, som du har tillid til. Kig efter e-mærket og tjek om virksomheden har en fysisk adresse og kan kontaktes pr. telefon. Er du i tvivl, så led et andet sted.
  7. Pas godt på dig selv på de sociale medier. Hvis en reklame eller et tilbud lyder for godt til at være sandt, er det det som regel også.
  8. Er du blevet snydt, skal du melde det til politiet. Det kan du gøre på www.politi.dk.

Se flere gode råd på www.sikkerdigital.dk

Kommentarer