Indlæser Begivenheder

Alle arrangementer

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

En personlig beretning om organdonation

Afholdes 9. oktober 2019 kl. 15:30 - 17:00

Onsdag den 9. oktober kl. 15.30-17.00 er der i anledning af den nationale Organdonationsuge 41 foredrag på Næstved Bibliotek med Anne Pinion, som selv har haft organdonation tæt inde på livet.

Siden 1960’erne har det været muligt at transplantere en nyre fra afdøde i Danmark. Og efter indførelsen af hjernedødskriteriet i 1990 blev det muligt i Danmark også at transplantere hjerte, lever og lunger fra afdøde. Det er som levende også muligt at donere en nyre til en nyresyg person. I anledning af den nationale Organdonationsuge 41 kommer Anne Pinion, som selv har doneret en nyre til sit barnebarn, til Næstved Bibliotek, hvor hun fortæller sin bevægende beretning.

Om at give en nyre til sit barnebarn

Anne Pinions barnebarn blev født uden nyrefunktion og var derfor afhængig af dialyse fra spæd. Da han var 22 måneder gammel, donerede hun sin ene nyre til barnebarnet og nu – snart 10 år efter, fortæller hun om, hvad transplantationen for betydet for hans livskvalitet.

Om at tage snakken i tide

Anne Pinion fortæller også om at skulle tage stilling til organdonation. Nogle år senere fandt hun – efter en køretur med sin søn og barnebarnet – sin mand livløs på sofaen. Han var ikke organdonor. Og da han blev erklæret hjernedød, måtte Anne tage stilling på sin mands vegne.

Det er Dansk Center for Organdonation, som er tovholder på den nationale organdonationsuge (41), hvor foreningen sammen med hospitaler, patientforeninger, organisationer og frivillige sætter fokus på organdonation. Her er hovedbudskabet, at man skal tage snakken om organdonation, der for mange mennesker indeholder en vanskelig etisk stillingtagen: dilemmaet mellem modtagerens behov for at modtage et organ og et andet menneskes død.

I anledning af Organdonationsugen er der en udstilling på Næstved Bibliotek med plakater, foldere og bøger m.m. om emnet.

Arrangementet er gratis. Bare mød op.

Fakta om organdonation: I 1. halvår 2019 var der 49 organdonorer, og der blev transplanteret 150 organer fra afdøde donorer. I samme periode blev der transplanteret 45 organer fra levende donorer. I alt 188 personer er blevet transplanteret. Der er lang venteliste til at modtage et organ. I 1. halvår 2019 står 451 personer på venteliste til et organ. 1.1107,113 har registreret sig i Organdonorregistret.

 

Tid

Dato:
9. oktober 2019
Tidspunkt:
15:30 - 17:00

Sted

Næstved Bibliotek og Borgerservice
Kvægtorvet 4-6
Næstved, 4700 Denmark
+ Google Maps

Alle arrangementer