Næstved By

Freddy Blak fylder 75 år

Annalise og Freddy Blak kan fejre guldbryllup den 28. marts, men på søndag er det Freddy`s 75 års dag der skal fejres. Foto: Næstved Netvais.

8. marts fylder Barbie dukken 61 år,  det er dagen for Kvindernes Internationale Kampdag, og Freddy Blak fylder 75 år. 2020 står i festens tegn hos familien Blak.

Af Birgitte Grejsen Møs.

Alle som kender lidt til Freddy Blak ved, at man skal stå tidligt op for at kunne følge med. Det er ingen undtagelse, nu hvor Freddy Blak fylder 75 år søndag den 8. marts.

Da Næstved Netavis gæster Freddy og Annalise i deres hyggelige lejlighed i Næstved sidder Freddy bag sit skrivbord, og med et skævt smil siger Freddy, som det første: “Hey Google –  hvem er Freddy Blak? ” Fra hans Google Assistent kommer det promte:

Freddy Blak (født 8. marts 1945 i Odense) er tidligere europaparlamentsmedlem og nuværende regionsrådsmedlem i Region Sjælland, valgt for sit eget parti, Blaklisten.

Freddy Blak er uddannet smed fra Nakskov Skibsværft i 1965, men har arbejdet som sælger indenfor kontorbranchen, ligesom han har været ligestillingskonsulent i fagforbundet HK. Fra juli 1989 til juli 2004 var han medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne, hvor han var medlem af budgetkontroludvalget, svindeludvalget, arbejdsmarkedsudvalget, menneskerettighedsudvalget, og ombudsmandsudvalget. Herhjemme var han medlem af Næstved Byråd fra 2002-2007. I 2002 meldte Freddy Blak sig ud af Socialdemokraterne for at undgå en eksklusion for sit dobbeltmandat og fortsatte i parlamentet som ‘fri’ socialdemokratisk løsgænger.

I årene som parlamentsmedlem var han med til at afsløre kummerlige forhold på børnehjem og institutioner for sindslidende i bl.a. Grækenland, Albanien og Rumænien. Ved kommunalvalget i 2005 blev han ikke genvalgt, men ved valget til Region Sjælland blev han valgt for sin egen tværpolitiske liste, Blaklisten.
Freddy Blak er bestyrelsesmedlem i Femern Bælt.

Ingen tvivl om at Google Assistent læser op af den imponerende Wikipedia, den frie encyklopædi. Scenen er sat, og der er serveret kaffe og kage, alt imens Freddy sidder bag sit skrivebord og Annalise har gang i strikketøjet i en af de dybe stole  i det hyggelige kontor.

Artikel forsætter under billede.

Selvom det store smil ikke er fremme på billedet, fejler humøret ikke noget hos Freddy Blak. Til højre for ham kan man se, hans fine legetøg ” Google Assistent” som han opfordre til at fortælle om Freddy Blak, eller spille Elvis musik, alt mens Annalise overbærende ryster på hovedet, og griner af ham. Foto: Næstved Netavis.

Freddy`s kalender er tæt pakket med aftaler, flere af dem i udlandet.

Gennem 35 år har jeg haft et samarbejde med Finn John Carlsson fra Karrebæksminde, hvor vi arrangerer EUrejser.
EUrejser har siden 1999 arrangeret studie- og grupperejser til Bruxelles, Strasbourg og Luxemburg, med stort fagligt EU-indhold, men også med tid til det mere t
uristprægede. Hvem ville ikke besøge vinruten på en tur til Strasbourg eller en chokoladefabrik og et bryggeri en dag i Bruxelles, fortæller Freddy.

Du må regne med, at qua jeg har siddet i Europaparlamentet og har stor kendskab til, hvad der foregår derned, kan jeg åbne mange døre til steder, hvor menig mand aldrig vil kunne komme ind. Det giver vores turister et helt unikt indblik bag de ellers så lukkede døre. Og så er jeg den eneste ferieguide, der taler engelsk med Lollands accent.

Men det er nu ikke kun EUrejser, der planlagt i Freddys kalender. Freddy og Annalise har tre børn, og det sidste lille nye skud på stamtavlen er lille Astrid på tre måneder, som er deres første oldebarn.

Min søn bor i Athen, og her er jeg begyndt at udforske det gamle romer-rige. Hver gang jeg har mulighed for, det besøger jeg min søn, og jeg skal altid forbi statuen af Melina Mercouri, som står i Athen. I Sverige slog hun igennem som sanger i 1960, især med temaet til filmen Aldrig om søndagen. Ud over sin filmkarriere var Mercouri kendt for sit politiske engagement til den græske militærjunta. Hun fik sit græsk statsborgerskab tilbagekaldt i 1967 af juntaen. Senere var hun blandt andet kulturminister i Grækenland, og hun har siddet i det græske parlament. Jeg mødte hende faktisk tre måneder før hendes død, så det er et must for mig at være forbi hendes minde med en rose.

Kvinden i mit liv fortjener en præmie.

– Det er faktisk 50 år siden at dette billede er taget. Annalise og jeg fejrer guldbryllup den 28. marts, forsætter Freddy med at fortælle.

At Annalise blev min kone, er mit livs bedste valg. Størstedelen af vores tid sammen har jeg været væk fra hjemmet. Men Annalise har altid passet og plejet ungerne og hjemmet og stået ved min side, last og brast. Ikke nok med, at jeg dengang fik Annalise som kone, men jeg fik også verdens bedste svigerforældre.

Vi har et fantastisk venskab, en dyb kærlighed til hinanden, og en gensidig respekt for hinanden med hver vores interesser. Det tror jeg er overskriften på vores liv som ægtepar. Vi giver hinanden plads, og jeg har lært at Freddy gerne komplimentere det kvindelige køn, på sin Lollandske manèr. Så en god portion humor har der altid været, i vores ægteskab, tilføjer Annalise Blak, mens hun kigger op fra strikketøjet.

Artikel forsætter under billede. 

Kvinden i Freddys liv – Annalise Blak. Et flot par, som for 50 år siden havde resten af livet foran sig. Foto: Privat.

Om halvandet år stopper jeg i Regionsrådet. Derefter trækker jeg stikket til politik. Der er så mange ting jeg har planlagt, at jeg vil nå. Blandt andet at besøge vores datters børnehjem på Lesbos. Jeg elsker at læse i mine bøger – jeg kan snildt på to styk på en uge. Jeg har også fire ting jeg gerne vil, inden jeg skal herfra: 1: Til Alaska for at fange Kongelaks. 2: Til Sydafrika for på fotosafari. 3: Til Cuba. 4: Besøge det store land Kina, fortæller Freddy Blak og fortsætter:

– Og når den tid kommer, hvor jeg skal herfra, er alt planlagt til mindste detalje. Det kommer sig nok af, at jeg ser flere og flere dødsannoncer, hvor  jeg kan godt se at min udløbsdato nærmer sig. De giver stof til eftertanke, og jeg vil gerne have alt på plads. Jeg vil derfor bestille min kiste, som min datter skal dekorere. Jeg vil ikke ha’ et gravsted, men jeg vil brændes, og så skal min aske spredes i vandet ved Nakskov Fjord. Et sted, som ligger mit hjerte meget nær.

Freddy Blak har dog ikke tænkt sig at ‘stille træskoene’ lige med det samme.

Jeg har altså bestemt mig for, at jeg skal blive 130 år, inden at det kommer på tale. Alt imens, kan Gud og Fanden så indbyrdes diskutere, hvem af dem jeg skal op eller ned til, afslutter Freddy Blak, med et stort smil på læben.

75 års fødselsdagen bliver fejret i sommerhuset i Karrebæksminde under private forhold.

 

STORT tillykke fra Næstved Netavis.

Kommentarer