Karrebæksminde

Lokal kvinde omdrejningspunkt i nyt undervisningsmateriale

Se billedserie

Skrevet af: Kia Lundsgaard

Den 16. august har Radiodrama.dk premiere på endnu en videowalk i Næstved.

Den foregår i Rådmandshaven, hvor man føres gennem stierne samtidig med, at man får den rystende fortælling om Ane fra Karrebæk fortalt via sin smartphone.

Kender I ikke til videowalk, så se “Lever du, Birgitte?” Via hjemmesiden eller youtube, der handler om Birgitte Prammand fra Næstved, der blev dømt til døden for trolddomskunster i 1600-tallet.
Fortællingen begynder ved Fortællehånden ved Susåen.

Byvandring og historieformidling

Radiodrama.dk har dramatiseret historien om ”Den sidste kvinde” i en videowalk, der foregår i Rådmandshaven i Næstved. ”Videowalk er en ny måde at tænke byvandring og historieformidling på” fortæller Morten Aagaard, der er medstifter af Radiodrama.dk og har skrevet manuskriptet til ”Den sidste kvinde”. ”Tilskueren bliver indirekte en del af historien, da man skal følge billedet på sin skærm, og på den måde opleve sin bys historie, mens man bevæger sig rundt”, fortsætter han.

Lidt om Ane Cathrine Andersdatter.

I 1861 blev Ane Cathrine Andersdatter dømt skyldig for mord på tre af sine fire børn! Hun blev den sidste kvinde i Danmark, der blev henrettet for sine forbrydelser – nu genopstår hun i et nyt undervisningsmateriale udarbejdet af Kia Lundsgaard for Radiodrama.dk.

Ane Cathrine Andersdatter blev født i Karrebæk den 20. oktober 1829, og efter hendes konfirmation i Karrebæk Kirke i 1844, kom hun ud at tjene. I 1853 var Ane blevet gravid med en forvalter i Sverige, han ville ikke giftes med hende, og derfor var Ane nødt til at tage til fødselsstiftelsen i København, hvor hun fødte en lille pige. Ane fortalte senere i retssagen mod hende, at hun ikke så en fremtid for sig selv med et lille barn, og derfor måtte den få dage gammel pige lide druknedøden i en grøft, inden Ane igen optog sit job som tjenestepige. Det var dog ikke sidste gang, at Ane slog et barn ihjel. I de følgende otte år, fødte Ane endnu tre børn, alle drenge, hvor kun den ene fik lov til at leve, da faderen sørgede for pleje til barnet. De to øvrige drengebørn druknede i en brønd, efter at Ane havde kastet dem derned. Hun blev dømt til døden i 1861, og blev den sidste kvinde i Danmark, der blev henrettet.

Nyt undervisningsmateriale om kvinders rettigheder

Kia Lundsgaard, medstifter af Radiodrama.dk og lærer på Holmegaard Heldagsskole kunne efter færdiggørelsen af videowalken ikke helt slippe historien om Ane Cathrine Andersdatter. Derfor satte hun sig for at undersøge, ikke kun Anes historie, nærmere, men hele samfundsstrukturen i 1800-tallet og ikke mindst kvinders rettigheder, herunder særligt enlige mødres. Det er der nu kommet en bog ud af, der henvender sig til skolens ældste klasser.
”Anes historie er interessant, fordi man på den ene side godt kan forstå hendes valg. Livet som enlig mor var ensomt og hårdt. Kvinderne havde ingen rettigheder, kunne ikke få arbejde og ingen støtte, hverken økonomisk eller socialt. På den anden side, slog Ane ihjel, ikke én gang, men hele tre gange… Og det er bemærkelsesværdigt – var hun syg? Ond? Eller noget helt tredje? Det er nogle af de ting, eleverne i materialet skal tage stilling til.” fortæller Kia Lundsgaard.

Videowalken og Anes personlige historie er omdrejningspunktet i materialet, men det er ikke et krav, at eleverne skal være bosat i Næstved for at kunne benytte bogen. ”Videowalken er bestemt brugbar i klasselokaler over hele landet, da der er arbejdet med det visuelle og filmiske udtryk, ligesom der er indlagt sekvenser med kunstformen Paper Cinema”, fortæller Kia Lundsgaard og fortsætter, ”eleverne skal både læse skillingsviser, noveller og digte og se på malerier, der alle på den ene eller anden måde kan relateres til Anes personlige fortælling, ligesom der er oplæg til forskellige kreative opgaver, herunder selv at arbejde med Paper cinema”.

Paper Cinema og Næstved

”Papir og papirfabrikken har haft stor betydning for Næstved, og vi synes derfor, det kunne være sjovt at eksperimentere med den kunstform, der hedder Paper Cinema, som er en videreudvikling af det klassiske papirteater”, fortæller Morten Aagaard.

Videowalken har start ved springvandet Fontænen i Rådmandshaven, og når man har fundet videoen og tilpasset sin skærm til virkeligheden, kommer man ud på en gåtur, der også bringer én til Kranøen, hvor der fra ca. 1975 til 1838 blev opbevaret råstoffer til papirfremstillingen på Maglemølle Papirfabrik.

Den sidste kvinde er relevant, også i dag

“Jeg oplever ofte, at eleverne synes litteraturhistorien er svær og uvedkommende i danskundervisningen. Jeg har prøvet at gøre bogen netop det, de efterspørger: Relevant, vedkommende og interessant, ved at eleverne gennem bevægelse, kreativitet og videowalk personligt skal tage stilling til, hvorfor Ane og andre kvinder handlede som de gjorde, og ikke mindst, hvordan litteraturen gennem tiderne også har haft betydning for den almene opfattelse af, ikke kun kvinderne, men synet på samfundet og dens personer generelt.” slutter Kia Lundsgaard

Alle kan opleve videowalken gratis, ved at gå på hjemmesiden www.radiodrama.dk og søge på “Den sidste kvinde”. Har man mulighed for at være på lokationen i Rådmandshaven tilføjer man en ekstra spændende dimension til fortællingen om Ane.

Medvirkende: Nicklas Horan, Thomas Bjerre.
Manuskript, optagelse: Morten Aagaard, Kia Lundsgaard
”Den sidste kvinde” af Kia Lundsgaard kan købes i boghandlere og på Saxo.com

 

Kommentarer