Debat og politik

Partihoppere er ugleset

Skrevet af: john Wennerwald

Der er kraftig udluftning på Christiansborg i øjeblikket. Markante politikere skifter parti eller bliver løsgængere. I Region Sjælland er der ligeledes partihoppere, og på landsplan i det kommunalpolitiske er der allerede over 100 politikere, som har skiftet parti de seneste tre år. Det er åbenbart et vilkår i demokratiet.

Det rejser naturligvis debatten om, hvad der burde ske med partihopperenes mandater. Kan de tage dem med eller skal de overdrages til partiet, de går fra? Reglerne siger at mandatet er personligt, og følger derfor politikeren.

Op mod Regions- og Kommunalvalget bliver det sikkert aktuelt at forsværge, at man ikke bliver partihopper uden at nedlægge sit mandat, og lade suppleanten træde til.
Det er bare sjældent tilfældet.

Ingen politiker ønsker at forlade partiet, fordi det har store omkostninger. Når det alligevel sker, er det ofte fordi politikken, det personlige og situationen er endt et sted, hvor vejene må skilles. Den eneste løsning for at stoppe partihopperi er en ændring af loven eller at alle partier siger nej tak til partihoppere, som ønsker at blive nyt medlem. Her blegner holdningen dog ofte og dørene er vidtåbne; der er altid plads til én til.

Dette er et læserbrev indsendt af John Wennerwald. Du kan også indsende et læserbrev under INDSEND NYHED i topmenu. 

Kommentarer