Livsstil og forbrug

Sådan motiverer du en alkoholmisbruger til behandling

Flere danskere har et familiemedlem som drikker for meget, og det kan være svært at finde ud af, hvordan du skal gribe den situation an, og måske motivere vedkommende til at starte behandling. Det kan være, at du er berørt over, at du oplever drikkeri som værende meget belastende, men at du ikke kan få personen der drikker til at indse alvoren i sit problem og sit behov for professionel hjælp.

Som misbruger står man i det dilemma, at man på den ene side nok kan se, at man drikker for meget, men på den anden side kan man slet ikke holde tanken ud, om at man ikke længere skal drikke alkohol. Derfor er det også meget sjældent, at det er den der drikker, som selv træffer beslutningen om at gå i behandling. Det sker stort set altid fordi du som pårørende griber ind og forlanger behandling.

Din forberedelse er afgørende

Det kan være, at du som pårørende er i tvivl om hvorvidt det er rimeligt at stille krav til behandling. Her er det vigtigt, at du husker på, at når man har et alkoholmisbrug, så har man brug for professionel hjælp. Det er altså ikke noget, man selv kan løse. Hvis man prøver at løse et alkoholproblem selv, sker der i mange tilfælde det, at man nok i en periode er i stand til at reducere sit forbrug eller stoppe helt, men efter et stykke tid vil drikkeriet vende tilbage til det, som det var før. Derfor er det vigtigt at holde fast i, at når du stiller krav om behandling, så er det for at hjælpe en person til at løse et problem, som vedkommende ikke kan løse selv.

Inden du foretager en konfrontation er der nogle ting, som du skal have tænkt over og nogle ting, som du skal have taget stilling til.

• Kan du leve med drikkeriet som det er, eller ej? Hvis drikkeriet bliver ved sådan her de næste fem år, hvad vil du så gøre?
• Hvad gør du, hvis vedkommende sig nej til at gå i behandling? Kan du være sammen med personen på samme måde som tidligere, eller har det konsekvenser for jeres fremtid sammen?

Det kan være baske spørgsmål, men du bliver nødt til at have dem afklaret, inden du går i gang med konfrontationen. Den rigtige forberedelse er i mange tilfælde afgørende for, om personen vælger at gå i behandling eller ikke.

Huskeliste til konfrontationen
• Konfrontér aldrig en misbruger, når han/hun er påvirket
• Skriv ned hvad du ønsker at sige og læs det op for vedkommende
• Kend dine grænser og gør dig klart, hvad du vil være med til, og hvad du ikke vil være med til
• Diskutér ikke med vedkommende om, hvor alvorligt alkoholmisbruget er. I bliver aldrig enige.
• Kontakt et behandlingscenter inden konfrontationen, så du står klar med et tilbud
• Gør dig klart hvilke konsekvenser det vil have, hvis vedkommende siger nej til behandling
• Undgå tomme trusler, hvis du ikke er parat til at handle på dem

Denne artikel er sponseret.

Kommentarer