Næstved By

XL-Byg Meding fejrer 100 års jubilæum 5. maj

Næstveds største tømmerhandel XL-Byg Meding fylder 100 år, og inviterer alle til Næstveds største lokale havefest på havnen søndag den 5. maj kl. 9.00 – 14.00

Af Birgitte Grejsen Møs. 

På dagen kan man opleve Danmarks stærkeste mand, militæret, brandvæsnet, Junglerun, Svovlstikkerne, en masse leverandører og mange andre til at holde et brag af en fest.

Der er livemusik – huset er fyldt med vilde tilbud, konkurrencer og mange andre ting.
Der bliver tændt op under webergrillen så ingen går sultne derfra.

Historien bag Medings 100 års jubilæum

Meding er grundlagt i 1919 af den handelsuddannede Thyco Andreas Meding, der sammen med forvalter Søgren Petersen overtog en nedlagt tømmerhandel i Østergade i Næstved.
Mindre end et halvt år tidligere var 1. verdenskrig sluttet, og det gav næring til en spirende optimisme, som de to forretningsfolk forstod at udnytte til at skabe et fundament for en virksomhed, der her snart 100 år senere har udviklet sig til, at være en af de største på egnen og en del af Næstveds historie i både turbulente og gode tider.

I 1931 forlod Søgren Petersen sin partner for en ledende stilling i en større tømmerhandel i Odense og Thyco Andreas Meding var nu eneejer i hvad, der senere skulle vise sig, at blive starten på et familiedynasti.
Skilsmissen var venskabelig og på trods af 30´ernes krisetegn voksede virksomheden støt. I 1939 Blev T. A. Meding Polsk konsul, hvad han kun var i få uger inden tyskerne besatte Polen. Alligevel var det nok tid til resten af sin levetid blev kendt under navnet “konsulen”

Artikel forsætter under billedet.

Bestyrelsesmøde i Næstved Handelsstandsforening, december 1934.
Konsul Wilh.Smith, fomand. Købmand P.Andersen, Axeltorv, sæstformand. Købmand Fr.Brandt, Østergade. Tømmerhandler T.A.Meding, kasserer. Købmand Chr.Lorenzen, Brotorvet. Kilde: Gamle Næstved.

I 1943 blev T. A. Medings søn Knud Meding ansat som prokurist for virksomheden, og 10 år senere fulgte han i sin faders fodspor som direktør. I 1944 blev forholdene i Østergade for trange til de efterhånden 20 ansatte, og man begynder det store arbejde med, at flytte tømmerhandelen ned på havnen, hvor der er bedre plads til ekspansion. I samme forbindelse bliver virksomheden omdannet til et familie aktieselskab. I 1948 blev de sidste lokaler i Østergade tømt og hele tømmerhandelen blev samlet på havnen, hvor den fortsat driver virksomhed – 66 år efter flytningen.

Artikel forsætter under billede.

T.A. Meding Tømmerhandel – Hovedhuset som blev bygget i 1948 ved arkitekt Urban Hansen. Sidst i 1950’erne. (Privatfoto fra Henrik Meding)

Gennem årene udviklede tømmerhandelen sig stille og roligt bortset fra 60´erne og 70´ernes parcelhusboom og i 1977 købte tømmerhandelen nabogrunden af nordisk ventilator der flyttede sin produktion til ydernæs.
I 1980 kom næste generation af Meding familien til virksomheden og Knud Medings søn – Henrik Meding der arbejdede som salgschef i virksomheden frem til 1990, hvor hans far trak sig fra posten som direktør, og Henrik kunne indtræde i stedet. Seneste del af historien er, at Frederik Meding (Henriks søn) er tiltrådt i 2018 som direktør.

Artikel forsætter under billede

Næstved Havn marts 2005 med Meding`s Tømmerhandel forgrunden, og en forfalden ” bulgarsk ambassade” baggrunden kort før istandsættelse blev påbegyndt. Kilde : Gamle Næstved.

Artikel forsætter under billede.

Leif er en del af teamet af chauffører der leverer varer på hele Sjælland, Falster og  Lolland. Foto: Meding.

I år kan Meding således afholde 100 års jubilæum, som en af de få selvstændige tømmerhandler, der har været tro mod kongstanken om godt købmandsskab, gode relationer og social ansvarlighed skaber en sund virksomhed.
Meding handler med varer men alle medarbejdere har altid fokus på, at det er kunderne der er de vigtige – uanset om det er de største entreprenører eller den private Gør-det-selv´er.

Alle – voksne som børn er velkommen til en festlig formiddag/eftermiddag hos Meding søndag den 5. maj fra kl. 9.00 – 14.00

Næstved Netavis ønsker et stort tillykke med 100 års dagen.

Kommentarer